Előnyös tulajdonságai közül leginkább a stresszcsökkentő és egészségvédő hatását és emelik ki, de sok más területen is alkalmazzák, így például

 • Segít leküzdeni a megfázást és a köhögést
 • Támogatja az egészséges anyagcsere-folyamatokat
 • Véd a gyomorfekély ellen
 • Fokozza az állóképességet és az erőnlétet
 • Segít vérnyomásproblémák esetén
 • Szabályozza a vércukor-szintet
 • Gazdag antioxidánsokban
 • Erősíti az immunrendszert
 • Csökkenti a koleszterinszintet
 • Vértisztító hatású
 • Méregteleníti a szervezetet
 • Kedélyállapot javító, szorongás-csökkentő
 • Asztma esetén is segítséget nyújthat, mivel segíti a tüdő működését
 • Lassítja az öregedést

 

A tulsi mint antioxidáns

2009.09.10. 15:42

A Tulsi levelei széles körben használatosak egészségre jótékony hatásai miatt, de minden részét felhasználják gyógykészítmények készítéséhez. A Tulsit leginkább egyszerű teaként fogyasztják. Gyakran különféle gyógy- és ízesítési célból más gyógyfüvekkel keverik.

Tulsi

600

1 adag = kb. 23 dkg / 2dl

Paradicsomlé

500 ~ 900

1 adag = kb. 23 dkg / 2dl

Brokkoli / Spenót

400 ~ 600

1 adag = 50g

Alma / Banán

300

1 adag = 100g

A Tulsi levelei egy világos sárga illóolajat tartalmaznak, amelyik rovarok és baktériumok ellen használatos. Ennek az olajnak a legfontosabb alkotóelemei az eugenol, eugenol metil éter és carvacrol. A levelek nedve és a főzete, amit jushandának hívnak, enyhíti a hörgőhurut gyulladást, köhögést. Helyileg alkalmazva megszünteti a sömört és egyéb bőrbetegségeken is segít. Olaját fájdalom esetén fülcseppként is használják. Magjaival vizelési problémákat kezelnek. Nemi vágyat fokozó értéket tulajdonítanak neki, ahol porított gyökerét használják.

Tudományos kísérletek igazolták azt is, hogy a Tulsi csökkenti a stresszt, enyhíti a gyulladást, csökkenti a sugárzást, megelőzi a gyomorfekélyt, csökkenti a lázat és megfázásos betegséget, eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat, javítja az emésztést. Jó hatással van az erekre, szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet,  különösen hatásosan segíti a szívműködést, a májat és a tüdőt.

Nemcsak az Ajurvéda gyógyító hagyományban van fontos szerepe, hanem az Unani gyógyító rendszerben is. Ezt a rendszert korábban Galen néven ismerték, később kapta a Gyógyítás Unani rendszere nevet. (Unani az arab neve a görögöknek.) Egy görög orvos, sok arab és perzsa filozófus és fizikus tudásával kiegészítve fejlődőtt ki. Egy a sok tudós közűl Abu Sina. A X. században terjedt el Indiában az iszlám térhódításával. Az Unani Gyógyítás szerint a betegség természetes folyamat és a tünetek a test reakciói a betegségre.

Indiában az asszonyok a várandósság és szoptatás alatt is fogyasztanak friss Tulsileveleket, és teák is készítenek maguknak. Gyerekeknek a Tulsi már 2 éves kortól adható (koffeintmentes).

Egy kis tulsi-kutatás

2009.09.10. 14:58

Egyedülálló kémiai összetételének köszönhetően többszáz növényi hatóanyagot tartalmaz, ezek együttes hatásának köszönheti sokoldalú felhasználhatóságát. A szabadgyökök elleni védekezésben és a szervezet öregedése ellen is ajánlott, mivel erős antioxidáns, emellett antibakteriális, antivirális, antifungicid hatású, valamint magas  ásványi anyag forrás.

Egészség fejlesztő, betegség megelőző, életet hosszabbító tulajdonságainak megdöbbentő sorát már az ókorban leírták, és az utóbbi néhány évtizedben a modern tudományok kutatásai számos előnyös tulajdonságát igazolták.

 Mivel a szent növény kivonatát Indiában és Ázsia-szerte régóta használják az ősi ájurvédikus orvoslásban, megfiatalító kezelésekhez, a fiatalos fizikum és a mentális egészség megőrzéséhez, a bazsalikommal kapcsolatos hiedelmek indiai gyógyszerészkutatók érdeklődését is felkeltették.

A kutatóorvosok a gyógynövény hatásmechanizmusára voltak kíváncsiak, és már az első hivatalos vizsgálat alátámasztotta, hogy az indiai bazsalikom aktívan felkutatja, és hatástalanítja a káros molekulákat, megvédve így a kulcsfontosságú szerveket (a szívet, májat és az agyat) a szabadgyökök káros hatásaitól.

A kutatók, Dr. Vaibhav Shinde (Poona Gyógyszerészeti Főiskola, Maharashtra, India) vezetésével a gyógynövény antioxidáns és öregedést késleltető tulajdonságait tanulmányozták. Dr. Shinde elmondta: "A vizsgálatok alátámasztották az ajurvédikus medicina tradicionális gyakorlatát, mely megfiatalító célzattal alkalmazza a növényt. Vizsgálataink segítettek megmutatni, hogyan fejti ki a növény hatását a sejtek szintjén." A professzor szerint a bazsalikomfajtának antioxidáns és öregedésgátló tulajdonságai vannak, és nagyon hatékony abban, hogy megvédje a szervezetet a szabadgyökök ellen - ezek olyan rákot is okozható vegyületek, amelyek a szívet, a májat és az agyat is támadják, és károsítják a géneket, valamint az idegsejteket. Indiában, ahol agyagedényekben termesztik a szent bazsalikomot, lázra, megfázásra, maláriára és cukorbetegségre is használják.

A kutatások nyomán tehát beigazolódott, hogy az ősi gyógyászatban hagyományosan alkalmazott fűszernövény hatékony antioxidánsként működik, ily módon fiatalító hatást fejt ki.

Arról, hogy a szent bazsalikom (Tulsi, Tulasi) védelmet nyújt az öregedés káros hatásai ellen, a Manchesterben megtartott Brit Gyógyszerészeti Konferencia egyik előadásában is beszámoltak.

Az adaptogének

2009.09.10. 14:18

Az adaptogének segítik a szervezetet, hogy alkalmazkodni tudjon a szélsőséges fizikai és szellemi terheléséhez.

Mindössze kb. egy tucatnyi növény tekinthető adaptogénforrásnak a többszázezer közül.

A Tulsi az egyik leghatékonyabb ismert adaptogén, javítja az ellenállóképességet, küzd a szorongás, a fáradékonyság, a szellemi feszültség, a méreganyagok és egyéb károsító tényezők okozta hatások ellen.

Egy gyógynövénynek különféle szempontoknak kell megfelelnie, hogy valódi adaptogénnek minősítsék:

- A növénynek non-toxikusnak és a szervezetre nézve tökéletesen ártalmatlannak kelllennie.

- Folyamatos normalizáló hatást kell kifejtsen az egyén pszichológiai funkcióira

- Az általa folytatott tevékenységnek nem specifikusnak kell lennie, és fenn kell tartania a normális testi funkciókat a szervezetet érő változatos, folyamatos támadásokkal (például stressz) szemben.

- Normalizálnia kell a testi funkciókat, tekintet nélkül a meglévő kóros állapotokra. Más szóval korrigálnia kell a hipo- vagy hiper funkciós zavarokat a szervezeten belül.

 

Bizonyos országokban, így például Indiában az emberek a természet részeként élik életüket. Maga a Tulsi, vagyis a szent bazsalikom is olyan vidékekről származik, ahol az emberek számára egyértelmű, hogy nem mérgezik a földet és a vizeket, a növényeket inkább kisebb parcellákon, természetes módszerek és anyagok felhasználásával termesztik, növényvédőszerek és a környezet pusztítása nélkül.

A Tulsi az egyik legalapvetőbb gyógynövény az Ajurvédában, vagyis az indiai gyógyászatban, de a világ más részein is elismerik, kutatják, és számos tanulmány született már a Tulsi hatásait vizsgálva.

Épp ezért szeretnék minél több információt összegyűjteni, amit erről a csodálatos növényről tudni lehet, hiszen ez is fontos ajándéka a természetnek.