Egy kis tulsi-kutatás

2009.09.10. 14:58

Egyedülálló kémiai összetételének köszönhetően többszáz növényi hatóanyagot tartalmaz, ezek együttes hatásának köszönheti sokoldalú felhasználhatóságát. A szabadgyökök elleni védekezésben és a szervezet öregedése ellen is ajánlott, mivel erős antioxidáns, emellett antibakteriális, antivirális, antifungicid hatású, valamint magas  ásványi anyag forrás.

Egészség fejlesztő, betegség megelőző, életet hosszabbító tulajdonságainak megdöbbentő sorát már az ókorban leírták, és az utóbbi néhány évtizedben a modern tudományok kutatásai számos előnyös tulajdonságát igazolták.

 Mivel a szent növény kivonatát Indiában és Ázsia-szerte régóta használják az ősi ájurvédikus orvoslásban, megfiatalító kezelésekhez, a fiatalos fizikum és a mentális egészség megőrzéséhez, a bazsalikommal kapcsolatos hiedelmek indiai gyógyszerészkutatók érdeklődését is felkeltették.

A kutatóorvosok a gyógynövény hatásmechanizmusára voltak kíváncsiak, és már az első hivatalos vizsgálat alátámasztotta, hogy az indiai bazsalikom aktívan felkutatja, és hatástalanítja a káros molekulákat, megvédve így a kulcsfontosságú szerveket (a szívet, májat és az agyat) a szabadgyökök káros hatásaitól.

A kutatók, Dr. Vaibhav Shinde (Poona Gyógyszerészeti Főiskola, Maharashtra, India) vezetésével a gyógynövény antioxidáns és öregedést késleltető tulajdonságait tanulmányozták. Dr. Shinde elmondta: "A vizsgálatok alátámasztották az ajurvédikus medicina tradicionális gyakorlatát, mely megfiatalító célzattal alkalmazza a növényt. Vizsgálataink segítettek megmutatni, hogyan fejti ki a növény hatását a sejtek szintjén." A professzor szerint a bazsalikomfajtának antioxidáns és öregedésgátló tulajdonságai vannak, és nagyon hatékony abban, hogy megvédje a szervezetet a szabadgyökök ellen - ezek olyan rákot is okozható vegyületek, amelyek a szívet, a májat és az agyat is támadják, és károsítják a géneket, valamint az idegsejteket. Indiában, ahol agyagedényekben termesztik a szent bazsalikomot, lázra, megfázásra, maláriára és cukorbetegségre is használják.

A kutatások nyomán tehát beigazolódott, hogy az ősi gyógyászatban hagyományosan alkalmazott fűszernövény hatékony antioxidánsként működik, ily módon fiatalító hatást fejt ki.

Arról, hogy a szent bazsalikom (Tulsi, Tulasi) védelmet nyújt az öregedés káros hatásai ellen, a Manchesterben megtartott Brit Gyógyszerészeti Konferencia egyik előadásában is beszámoltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://tulsi.blog.hu/api/trackback/id/tr661373070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása