A tulsi mint antioxidáns

2009.09.10. 15:42

A Tulsi levelei széles körben használatosak egészségre jótékony hatásai miatt, de minden részét felhasználják gyógykészítmények készítéséhez. A Tulsit leginkább egyszerű teaként fogyasztják. Gyakran különféle gyógy- és ízesítési célból más gyógyfüvekkel keverik.

Tulsi

600

1 adag = kb. 23 dkg / 2dl

Paradicsomlé

500 ~ 900

1 adag = kb. 23 dkg / 2dl

Brokkoli / Spenót

400 ~ 600

1 adag = 50g

Alma / Banán

300

1 adag = 100g

A Tulsi levelei egy világos sárga illóolajat tartalmaznak, amelyik rovarok és baktériumok ellen használatos. Ennek az olajnak a legfontosabb alkotóelemei az eugenol, eugenol metil éter és carvacrol. A levelek nedve és a főzete, amit jushandának hívnak, enyhíti a hörgőhurut gyulladást, köhögést. Helyileg alkalmazva megszünteti a sömört és egyéb bőrbetegségeken is segít. Olaját fájdalom esetén fülcseppként is használják. Magjaival vizelési problémákat kezelnek. Nemi vágyat fokozó értéket tulajdonítanak neki, ahol porított gyökerét használják.

Tudományos kísérletek igazolták azt is, hogy a Tulsi csökkenti a stresszt, enyhíti a gyulladást, csökkenti a sugárzást, megelőzi a gyomorfekélyt, csökkenti a lázat és megfázásos betegséget, eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat, javítja az emésztést. Jó hatással van az erekre, szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet,  különösen hatásosan segíti a szívműködést, a májat és a tüdőt.

Nemcsak az Ajurvéda gyógyító hagyományban van fontos szerepe, hanem az Unani gyógyító rendszerben is. Ezt a rendszert korábban Galen néven ismerték, később kapta a Gyógyítás Unani rendszere nevet. (Unani az arab neve a görögöknek.) Egy görög orvos, sok arab és perzsa filozófus és fizikus tudásával kiegészítve fejlődőtt ki. Egy a sok tudós közűl Abu Sina. A X. században terjedt el Indiában az iszlám térhódításával. Az Unani Gyógyítás szerint a betegség természetes folyamat és a tünetek a test reakciói a betegségre.

Indiában az asszonyok a várandósság és szoptatás alatt is fogyasztanak friss Tulsileveleket, és teák is készítenek maguknak. Gyerekeknek a Tulsi már 2 éves kortól adható (koffeintmentes).

A bejegyzés trackback címe:

https://tulsi.blog.hu/api/trackback/id/tr131373184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása